De publieksstemming is gesloten!




maandag 15 november 2010

Voor kinderen en/of jongeren: de nominees

Stem nu voor je favoriete site voor kinderen en/of jongeren via http://www.zoomerang.com/Survey/WEB22BB9G287ZP


De vormgeving is fris en kleurig zonder overweldigend te zijn. Mooie achtergrond en goed aangepast aan de doelgroep. Welkompagina is opgefleurd met enkele doe-foto’s van voorbije activiteiten. Een eenvoudige en overzichtelijke website die zijn doel niet mist.


Verschillende boekencovers brengen je met één muisklik naar de titelbeschrijving.
De teksten zijn opgesteld in een verzorgde taal en goed afgestemd op de doelgroep. Er is aandacht voor evenwicht tussen tekst en beeld. Speelse interactieve elementen worden niet achterwege gelaten: polls, wedstrijden, spelletjes, …


Jeugdwebsite Provinciale Bibliotheek Limburg (http://jeugdbib.browsbox.be/)

Duidelijke startpagina met foto’s van kinderen tijdens activiteiten. De korte tekst op de startpagina geeft (met hyperlinks) aan wat deze website biedt. De gebruikertjes worden onderverdeeld in twee leeftijdsgroepen die elk specifieke tips krijgen. Voor de jongsten is er hulp bij de spreekbeurt, voor de ouderen bij andere schoolopdrachten en vrijetijdsinvulling (affiches diverse muziekfestivals).

Kinderen - Jongeren Openbare Bibliotheek Harelbeke

Binnen de beperkte bewegingsvrijheid van een gemeentelijke website maakt de bib van Harelbeke er het beste van. Kinderen en jongeren komen ruimschoots aan bod en worden rechtstreeks aangesproken. De biboctopus maakt hen wegwijs in de collectie. De site is interactief d.m.v. ‘tips verzamelen’, ‘lijsten’ en ‘stemmen voor boeken’.
Muntpunt kids (http://kids.muntpunt.be/)

De jeugdbib zit mooi ingebed in een site die ook allerlei kinderactiviteiten in Brussel in de spots zet. Op een kleurrijke en overzichtelijke startpagina krijgen bibnieuwtjes voor jongeren een plek. Het ‘grapje van de maand’ houdt het luchtig. De kinderen kunnen vanop deze (en andere pagina’s) zoeken, verlengen en reserveren. Er worden leestips per thema gegeven, voornamelijk voor +12.

KJV De Vijf (http://kjvdevijf.blogspot.com/)

KJV van Deinze, Destelbergen, Lochristi, Melle en Merelbeke. Een mooi voorbeeld van hoe samenwerken tegelijkertijd creatief én tijd- en kostenbesparend kan zijn. Eén blog voor vijf bibliotheken, met alle nodige info voor KJV’ers. Ze kunnen er zelf ook hun mening kwijt over een boek. Bij problemen kan elk te rade bij een contactpersoon van de eigen bib.

Recht op Boeken - De Leesdijk (http://deleesdijkjeugd.blogspot.com/)

9 bibliotheken uit de regio Dendermonde creëerden samen een originele invulling van  Jeugdboekenweekthema 2010: “Recht op Boeken”. Deze blog vormde het digitale luik.  Kinderen en scholen konden hier de campagne volgen en zelf hun bijdrage toevoegen. Met zijn 160 ingezonden foto’s, tekeningen, gedichten, verhalen, zelfs filmpjes van eigen makelij werd deze blog een bruisend interactief medium tussen kinderen, bibliotheken en scholen.

Netlog - Openbare Bibliotheek Lovendegem (http://nl.netlog.com/biblovendegem/)

Als we weten dat Netlog zich richt tot de jongere generatie, dan is deze bibliotheek heel gericht bezig. De pagina is overzichtelijk en wordt regelmatig aangevuld met berichten. Er is een mooi filmpje over de voorbije sleep-in, alle nodige info voor jongeren en kinderen en links naar andere kindvriendelijke weetjes.


De fris ogende zoekmachine voor kinderen en jongeren met leuke bijkomstigheden als de ‘tip van de week’, tips om veilig op het internet te surfen en de Harry Potter quiz. De Aquabrowser speurt alle kinderboeken op en via de veilige Webwijzer kan naar hartelust informatie verzameld worden. Een nuttig instrument in een aantrekkelijke vormgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten