De publieksstemming is gesloten!




donderdag 11 november 2010

Multimedia: de nominees

Stem nu voor je favoriete multimedia toepassing via http://www.zoomerang.com/Survey/WEB22BB9G287ZP

Podcasts - Openbare Bibliotheek Brugge
Podcasts - Openbare Bibliotheek Gent
Een mooi voorbeeld van hoe multimedia een meerwaarde kan zijn en hoe activiteiten op een eenvoudige manier (auditief) kunnen worden bewaard en gedeeld met het brede publiek. Via de website van PodOmatic heeft de bib van Brugge podcasts ter beschikking gesteld van enkele activiteiten die in de bib hebben plaatsgevonden en van enkele radio-interviews.
Ook de bib van Gent zorgt op deze manier dat bijvoorbeeld hun “Paarse Zetel-sessies” herbeluisterd kunnen worden.

Podcasts - Slidecasts VVBAD
VVBAD heeft naar aanleiding van Informatie 2007 en Informatie aan Zee een aantal presentaties geregistreerd als podcast/slidecast en deze ter beschikking gesteld.

Flickr - Openbare Bibliotheek Kortrijk
De bib van Kortrijk is in het Flickr-landschap prominent aanwezig met meer dan 4000 items in haar photostream. Van de activiteiten in de bib worden talloze foto’s aangeboden op Flickr. De bib van Kortrijk laat het daar echter niet bij. Ze maken ook handig gebruik van deze sociale fotosite om delen van hun collectie aan te bieden en te ontsluiten. Zo zit bijvoorbeeld de collectie speelmaterialen op een visuele wijze vervat in hun Flickr-account alsook de erfgoedcollecties die ze beheren.

Flickr - Openbare Bibliotheek Turnhout
Ook de bib van Turnhout is actief bezig met Flickr. Wat vooral opvalt, zijn de laatst toegevoegde sets aangaande de verhuis van de bibliotheek. Per dag van de verhuis nemen ze een aantal foto’s van waar ze mee bezig zijn in de nieuwe bib. Hiermee bieden ze de gebruiker een mooi beeld achter de schermen en kunnen nieuwsgierigaards zien hoe hun nieuwe bib eruit ziet. Dit is een mooi voorbeeld van hoe je fotowebsites kan aanwenden. Eigenlijk legt de bib van Turnhout hier ook voor een deel verantwoording af van waar ze mee bezig zijn terwijl de bib gesloten is.

Flickr - Openbare bibliotheek Londerzeel
Ook de bib van Londerzeel is heel actief op Flickr, met - op dit moment - maar liefst 25 sets. Zo brengt de bib via Flickr onder meer 50 jaar jeugdcultuur in Groot-Londerzeel in kaart. Hun - momenteel - laatst toegevoegde foto brengt zowaar de eigen nominaties voor de Bib Web Awards in beeld!

Picasa - Openbare Bibliotheek Kalmthout
Bib Kalmthout werkt met Picasa, wat toelaat om de foto's visueel zeer aantrekkelijk voor te stellen, bijvoorbeeld als collage. Het is eens wat anders en het spreekt aan.

YouTube - Openbare Bibliotheek Kortrijk
Ook op YouTube is de bib van Kortrijk ijzersterk aanwezig. Talrijke activiteiten worden verrijkt met videoverslagen. Maar ook instructiefilmpjes vind je hier terug, die je wegwijs maken in het gebruik van bv. “Mijn Bibliotheek”. Daarnaast maken ze filmpjes om lezers warm te maken voor bepaalde boeken met een rubriek “Op het nachtkastje van...”. Een heel divers aanbod dus: verslagen, instructie en eigen creaties ter promotie. De YouTube account van Kortrijk doet ook dienst als opslag voor al die filmpjes, die dan worden geïntegreerd in de blog van de bib, begeleid van tekst en uitleg.

Screencasts - Openbare Bibliotheek Gent
De bib van Gent maakte een aantal duidelijke screencasts om de gebruiker te leren omgaan met de website. De screencasts gaan vooral over het werken met de catalogus, hoe moet ik verlengen/reserveren, zoeken, … De screencasts van de bib van Gent zijn eenvoudig te vinden op de website (Demo’s catalogus) of via de catalogus zelf.

YouTube ErwinMid - Bibmiddelkerke
De bib van Middelkerke is gekend van de leuke promotiefilmpjes die ze gemaakt hebben. In 2008 werden een 3-tal filmpjes gemaakt waarin de bib op een originele manier gepromoot werd. Maar ook in 2010 was Middelkerke actief op YouTube. Zo maakten enkele kinderen klassikaal een filmpje voor boekpromotie. En er werd een heuse bibrap opgenomen en online gezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten