De publieksstemming is gesloten!
zaterdag 13 november 2010

Vakorganisaties/belangenverenigingen: de nominees

Stem nu voor je favoriete site van een vakorganisatie/belangenvereniging via http://www.zoomerang.com/Survey/WEB22BB9G287ZP.

Bibnet
Bibnet biedt een goed gestructureerde site waarin haar kerntaken duidelijk terug te vinden zijn. Bibnet.be bevat zeer veel informatie op maat van de bibliotheekprofessional en is zeer actueel. Zij verwijst ook door naar haar partner LOCUS en maakt het mogelijk om tegelijk in beide websites te zoeken.

Vlabin-VBC
De website van vlabin-vbc is stijlvol en steeds actueel. Navigeren kan ‘gewoon’ of via de bladeren van de boom. De site biedt in de eerste plaats toegang tot de inhoud van de drie tijdschriften die de organisatie uitgeeft. De recensies daarvan zijn verzameld in een online databank. De website is vooral gericht op de bibliotheekprofessional die met collectievorming bezig is en op de hoogte wil blijven van het literaire nieuws. Je kan inschrijven op een nieuwsbrief en op twee rss-feeds.

VVBAD
Met haar website informeert de VVBAD haar leden en ze slaagt daar goed in. De informatie is steeds actueel en up-to-date. Je vindt er de laatste nieuwsberichten en eerstkomende activiteiten. Er is ook mogelijkheid om het vakblad Bibliotheek- en Archiefgids online te raadplegen en je kan inschrijven op de nieuwsbrief. Daarnaast bevat de site nog een schat aan andere informatiebronnen en info over carrièremogelijkheden. De site heeft een frisse, overzichtelijke lay-out en is helder gestructureerd. Je kan makkelijk navigeren binnen de pagina en de contactinformatie, sitemap en zoekinterface zijn eenvoudig te vinden.

Bibliotheek.be
Als portaalsite bevat bibliotheek.be vooral links naar andere nuttige websites, catalogi, blogs, persartikelen... Waar dit zinvol is, werd een rss-feed voorzien. De site bevat ook enkele toepassingen (zoeken.bibliotheek.be, webwijzer, mijn lokale bib, digileen, persmappen), die niet alleen voor de gebruiker, maar zeker ook voor de bibliotheekprofessional nuttig zijn.

Provinciaal Bibliotheekcentrum Vrieselhof
De website van het Provinciaal Bibliotheekcentrum Vrieselhof is een weerspiegeling van haar kerntaken. Per onderwerp is er basisinformatie aanwezig, met de mogelijkheid om bijkomende info te downloaden of contact op te nemen met de verantwoordelijke. Je kan inschrijven op de nieuwsbrief en zoeken in het archief daarvan.

WINOB
WINOB.be fungeert als portaalsite voor de (vernieuwde) catalogus, de helpdesk en de jobsite. Daarnaast vindt de West-Vlaamse bibliotheekprofessional er een overzicht van de activiteiten en projecten van de provinciale bibliotheekondersteuning. Via een kaart krijg je een overzicht van de gemeenten die al dan niet aangesloten zijn op het provinciaal bibliotheeksysteem en kan je doorklikken naar de plaatselijke catalogi.

BRUNO.be
Bruno.be, de website van het Brussels Netwerk Openbare Bibliotheken, is een portaalsite van waaruit je de webpagina’s van de aangesloten bibliotheken gemakkelijk kan terugvinden. Deze pagina’s openen in een nieuw venster en hebben allemaal eenzelfde duidelijke lay-out. De bibliotheken zijn ook visueel op een kaart van Brussel aangeduid. Door te klikken op de locatie van een bibliotheek, vind je de openingsuren en contactgegevens. Op de portaalsite kan je ook zoeken in de gemeenschappelijke BruNO-catalogus.

Streekgericht Bibliotheekbeleid Vlaams-Brabant
Het streekgericht bibliotheekbeleid Vlaams-Brabant wil met haar website informatie bieden aan de bibliotheken in haar werkgebied. Bij elk onderwerp zijn steeds contactgegevens en invulformulieren terug te vinden, maar ook downloadbare documenten met bijkomende informatie. Alle aspecten van de bibliotheekwerking komen aan bod. De website is daardoor een handig werkinstrument. Ook de agenda en een overzicht van de vormingsdagen bieden actuele informatie.

Vlaamse Erfgoedbibliotheek
De Vlaamse Erfgoedbibliotheek verzamelt alle informatie over de aangesloten erfgoedbibliotheken op één site en biedt die op een zeer overzichtelijke manier aan de geïnteresseerden aan. De site geeft niet alleen een overzicht van de collecties, documentatie en lopende projecten, maar ook een geactualiseerde agenda en nieuwsoverzicht. Het ‘ABC van de erfgoedbibliotheken’ is een zeer mooie kennismaking met de sector. De verschillende afdelingen (oude drukken, kranten, conservering…) bieden elk een aparte webfeed aan. Naast de traditionele zoekinterface, is de tag-cloud een extra manier om de website te bevragen.

Kenniskantoor
Kenniskantoor is een gebruiksvriendelijk forum waarop bibliotheekprofessionals hun kennis kunnen delen. Het verzamelt bestaande biblioblogs en biedt ze op één plaats aan. Wie dit wil, kan op de hoogte gehouden worden via RSS. Kenniskantoor maakt gebruik van de huidige elektronische middelen om de kennis die in de sector aanwezig is, te verzamelen en te verspreiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten