Stem nu voor je favoriete 'Twitter' via http://www.zoomerang.com/Survey/WEB22BB9G287ZP
Bibnet
Met haar opdracht van de Vlaamse Overheid om openbare bibliotheken meer digitaal te laten gaan, kan het niet anders dan dat Bibnet ook twittert. Dat doet deze organisatie met een mooi en duidelijk profiel, al meer dan een jaar lang met veelzijdige tweets aan een hoge frequentie. Sommige medewerkers zijn fervente twitteraars onder hun persoonlijke naam, dus deze nominatie is ook een beetje voor hen. Op de website van Bibnet kan je zien wie je op o.a. Twitter kan volgen. Bibnet is een goed voorbeeld van hoe Twitter kan worden ingezet als extra communicatiekanaal: attenderen op nieuws binnen en buiten de organisatie, aanvoer van tweets via allerlei kanalen, rechtstreekse “verslaggeving” vanop studiedagen, congressen e.d. en natuurlijk interactie met collega's uit de sector. Het aantal volgers blijft stijgen...
Tweet in de kijker: Wil je meer weten over e-reading?...
Universiteitsbibliotheek Gent
De Universiteitsbibliotheek (UB) van Gent is pas recent op Twitter onder de naam libservice: eerste tweet op 24 augustus 2010. Ze lijkt hierin veelbelovend met een duidelijke berichtgeving. De UB heeft ook haar Academische Bibliografie omgezet in een Twitter-account, nl. UGent Bibliografie. Tot slot kunnen we de mooie foto van de Boekentoren op het Twitter-profiel niet onvermeld laten.
Tweet in de kijker: Virtuele tentoonstelling Europeana...
Openbare Bibliotheek Maaseik
De Openbare Bibliotheek van Maaseik was er als een van de eerste openbare bibliotheken bij: de bib twittert al sinds begin 2009, en dit met een gemiddelde van 1,4 tweets per dag. De bio op haar profiel zegt bondig waar het om gaat, en dit wordt ook waargemaakt met gevarieerde tweets die niet alleen maar verwijzen naar de blog. De nieuwtjes en tips worden gevolgd door een groot aantal twitteraars, één van de meeste volgers voor een openbare bib. Zelf volgen ze ook veel twitteraars. Het medium Twitter wordt hier slim gebruikt en krijgt ook een plaats in de banner rechts op de blog.
Tweet in de kijker: Over een halfuurtje...
Jan Collet (Openbare Bibliotheek Kalmthout)
Jan Collet, bibliothecaris van de bibliotheek van Kalmthout, verzorgt 2 twitters, zijn persoonlijke en die van de bib. De Twitter van de bibliotheek (BibKalmthout) is ook het bekijken waard, want deze biedt al zo'n anderhalf jaar lang een mooie extra service aan de bibliotheekgebruikers. De persoonlijke twitter van Jan Collet volgt het ruimere (openbare) bibliotheekveld en is interessant voor collega's. Er is ook veel interactie (retweets en replies). Wie het nieuws in de sector wil volgen, kan zich o.a. abonneren op deze twitter.
Tweet in de kijker: @librarianbe Ja. Verlof. Maar...
Openbare Bibliotheek Izegem
Deze middelgrote openbare bibliotheek is mee op de web 2.0 kar gesprongen (website los van de gemeentelijke website, aparte blog, op Facebook en Netlog te vinden, profiel bij LibraryThing en nog veel meer) en twittert dus ook. Dit doet ze op een eigenzinnige manier. Twitter wordt hier gebruikt als apart communicatiekanaal los van de rest. De naam “bibliotheekizeg” vinden wij trouwens grappig: de bibliotheekie doet zijn zegje...
Tweet in de kijker: De bibliotheek is als...
Patrick Hochstenbach
Patrick Hochstenbach is medewerker ict aan de Universiteitsbibliotheek van Gent. Hij twittert dus vanuit de Boekentoren en dit overwegend in het Engels. Is dit een geboren twitteraar die al fluitend door de digitale wereld gaat? Volgens tweetstats.com haalt hij een gemiddelde van 4,4 tweets per dag, dit is veel. Ongeveer de helft van de tweets is directe interactie met andere twitteraars. Kijk ook eens naar zijn lijsten en degene waar hij zelf in opgelijst is. Inhoudelijk krijg je via deze twitter een internationale blik op wat er leeft in wetenschappelijke bibliotheken. Random noise?
Tweet in de kijker: Google Books...
Openbare Bibliotheek Puurs
De bib van Puurs begon te twitteren in februari dit jaar, zowat gelijktijdig met de bouw van hun nieuwe bibliotheek. Dit merk je ook aan de futuristische achtergrond van het profiel. De werkzaamheden op de werf kon je bijna dagelijks op Twitter volgen, heel leuk voor de nieuwsgierigen. Over het grote openingsweekend werd ook uitgebreid getwitterd. Tussendoor word je geattendeerd op persmappen over auteurs in Mediargus en andere bibliotheekgerelateerde weetjes. Een aangename twitter met een luchtige toets. En voor een kleinere bibliotheek heel wat volgers!
Tweet in de kijker: flash mobt op Pukema...
Librarianbe
Patrick Vanhoucke van de blog every day i am a librarian.be is al voorgesteld bij de nominees van de categorie biblioblogs. Deze web 2.0-duizendpoot twittert dus ook. Dat doet hij een aan een razend tempo (de kaap van 17 000 tweets bereikt) en met heel veel volgers. Ook een geboren twitteraar? Een andere genomineerde in deze categorie twitterde dat er maar één twitteraar in de sector is: librarianbe. Als je librarianbe op Twitter volgt, kom je aan een schat van informatie (niet enkel uit de bibliotheeksector) en leer je veel mensen kennen. Ook hier maakt de librarian zijn levensmotto waar.
Tweet in de kijker: Twittertrippen...
Bibliotheek Letteren K.U.Leuven
Een erg praktische twitter voor zijn doelpubliek (studenten en personeel van de faculteit Letteren aan de K.U.Leuven). De tweets zijn allemaal afkomstig van de blog Digiletteren. De frequentie is laag, maar dit summiere twitter-profiel bewijst zeker zijn nut. Meer hebben wij daar niet aan toe te voegen.
Tweet in de kijker: Update website en toolbar...
Bibmanblog
Achter deze twitter gaat Bibman schuil. Dit is Laurent Meese, van Bibliothecaris in blog, ook al voorgesteld in de categorie biblioblogs. Op de blog staat de uitnodiging om Bibman op Twitter te volgen. Hij twittert hoofdzakelijk in het Engels, aan een matiger tempo dan sommige andere persoonlijke genomineerden, maar toch zeer actief. Er wordt ook regelmatig gecommuniceerd met andere twitteraars. Soms staan er echt leutige tweets tussen. Andere zijn meer professioneel of net persoonlijk. Het schattige logo van Bibman in de linkerbovenhoek samen met de eenvoudige lay-out hebben we ook in acht genomen bij deze nominatie.
Tweet in de kijker: “Facebook is...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten