De publieksstemming is gesloten!
zondag 21 november 2010

Overige webtoepassingen: de nominees

Stem nu voor je favoriete webtoepassing via http://www.zoomerang.com/Survey/WEB22BB9G287ZP

Live chat with the Book Tower (Universiteitsbibliotheek Gent)
De universiteitsbibliotheek van Gent (de Boekentoren) is een van de weinige, zo niet de enige (?) Vlaamse bibliotheek die het mogelijk maakt om online, via een chatsessie, in gesprek te gaan met een medewerker. De chatbox is open van 8u00 tot 17u00.

Grooveshark radio, sprinters LibraryThing widget (Bibliotheek Turnhout)
De blog van de bibliotheek van Turnhout is goed gevuld met widgets. Twee toepassingen vielen in onze smaak: de LibraryThing widget waarmee de Sprinterboeken gepresenteerd worden en de Grooveshark widget via dewelke je muziektracks uit de collectie kunt (voor)beluisteren.

Catalogus, Uitleningen, VPRO Luisterpaal widget (Bibliotheek Halle)
Ook op de WordPress blog van bibliotheek Halle vind je interessante widgets: 'Zoek in onze catalogus', 'Beheer je uitleningen' en een '3voor12 luisterpaal' (VPRO) waarlangs je de nieuwste CD-releases kunt beluisteren.

Actuele bezetting studieruimtes (Bibliotheek K.U.Leuven)
De universiteitsbibliotheek van Leuven toont online de actuele bezettingsgraad (in kleur en cijfers) van de studieruimtes in hun bibliotheken. Ze spelen hiermee in op de trend waarbij studenten ‘op locatie’ blokken, ver weg van wereldse verlokkingen.

Downloads & API's (Universiteitsbibliotheek Gent)
De universiteitsbibliotheek van Gent biedt iedere geïnteresseerde de mogelijkheid om een Meercat zoekscherm in de eigen webpagina in te bouwen, zodat die catalogus vanuit de eigen website bevraagd kan worden. Maar er zijn meer 'open services' en 'open datasets': record exports, unAPI, OpenSearch, ...

Delicious Poëziecentrum
Op de publieke Delicious pagina van het Poëziecentrum werden reeds een kleine 1000 weblinks verzameld. De lijst groeit wekelijks aan en is een uitstekende bron voor het vinden van websites rond poëzie. Elke link is getagd met meerdere trefwoorden waarop je snel kan zoeken.

Delicious Vakgroep Architectuur en Stedenbouw UGent
De vakgroepbibliotheek Architectuur & Stedenbouw van universtiteit Gent (ook bekend als Bibvas) heeft op haar publieke Delicious pagina reeds meer dan 1000 bookmarks staan. Via een 150-tal tags kun je het geheel aan beschikbare informatie vlot doorzoeken.

BookCrossing Openbare Bibliotheek Beveren
Ter gelegenheid van de Bibliotheekweek 2010 heeft bibliotheek Beveren een aantal boeken in het wild achtergelaten. Ze registreerden de boeken op BookCrossing, deelden ze daarna uit aan een aantal bekende Beverenaars en leners van de bib. Die lieten de boeken op hun beurt weer vrij.

Wiki Bibliotheek Kortrijk
In Kortrijk heeft men ervoor gekozen om een digitale vraagbaak uit te bouwen door middel van een wiki. Voorlopig bevat de wiki vooral handleidingen om stap-voor-stap allerlei computerproblemen op te lossen. Daarnaast is er nog een documentendatabank alsook informatie over de erfgoedwerking van de bibliotheek beschikbaar.

Netvibes Bibliotheek Londerzeel
De Netvibes pagina van de bibliotheek van Londerzeel verzamelt een reeks nieuwsfeeds en blogartikels. Er valt heel wat te rapen aangaande boeken, films en vooral muziek. Je kan er vanop elk tabblad rechtstreeks zoeken in de eigen catalogus en in die van PBS Vlaams-Brabant, alsook in Bibliotheek.be.

Bibliothecarium (Rosemie Callewaert)
Als je snel je bibliotheekwoordenschat wil bijspijkeren, dan is de website van Rosemie Callewaert de aangewezen plek. Belangrijke bibliotheektermen en verwante technische begrippen worden in bevattelijke bewoordingen verklaard. Bezoekers van 'het Bibliothecarium' kunnen ook zelf termen en verbeteringen op begripsverklaringen voorstellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten