De vakjury voor de Vlaamse Bib Web Awards, dat zijn:
- wij, de docent-initiatiefnemer + 15 cursisten graduaat BDI-kunde
- 6 experts uit de brede informatiesector
De keuze van de vakjury telt mee voor 50% van de stemmen.
De andere 50% wordt berekend op basis van de publieksstemming. Kies jouw favoriet(en) via de stemsite.
In dit eerste bericht over de vakjury stellen we onszelf voor. In een later bericht komen de 'externe experts' aan bod.
Heidi Albrecht:
"Als historica ben ik niet werkzaam in de sector en hou ik me professioneel bezig met het administratief bijstaan van mijn echtgenoot in ons bedrijfje. Ik volg deze studie uit interesse en hoop met dit diploma op zak een meerwaarde te bieden aan ons bedrijf. Verder ben ik begeleider in de plaatselijke KJV en leesmoeder op de lagere school."
Dennis Baert:
"Als 24-jarige combineer ik twee halftijdse betrekkingen in de bibsector. In een korte tijdspanne heb ik al veel kennis en ervaring kunnen opdoen. Zo begon ik in 2007 aan de initiatieopleidingen archiefkunde én bibliotheekkunde. Aangezien dit zeer succesvol verliep, kon ik een half jaar later al aan mijn graduaat bibliotheekkunde beginnen. Sinds eind 2008 ben ik werkzaam in de bib van Nazareth. Daar ben ik verantwoordelijk voor de jongerenafdeling. In het voorjaar van 2009 startte ik in de bib van Lovendegem. Ondertussen is het einde van mijn graduaatsopleiding in zicht, want mijn eindwerk neemt een aanvang in februari. Intussentijd volgde ik tal van bijscholingen en volg ik de nieuwste ontwikkelingen in de BDI-sector op. Verder heb ik een passie voor alles wat met cultuur te maken heeft, van culturele reizen tot archeologie, zonder natuurlijk mijn interesse voor film, muziek en literatuur te vergeten!"
Katrien Bonte:
"Van opleiding gegradueerde in de verzekeringen, maar sinds enkele jaren medewerker in O.B. Kuurne. Vrijwillig aan deze opleiding begonnen om mijn kansen in de bibliotheekwereld te verruimen. Informatie verzamelen en verspreiden is mijn ding en leunt dicht aan bij mijn vorige job als freelance verslaggever. De wereld draait immers op communicatie en daar draag ik graag mijn steentje (lees stem) in bij."
Annemie Cools:
"Ik heb een passie voor wetenschap en ben van kindsbeen af een fervent bezoeker van de plaatselijke openbare bibliotheek geweest. Na mijn universitaire opleiding tot licentiaat in de biologie aan de universiteit van Antwerpen, ben ik in 2007 begonnen met de graduaatsopleiding aan de Bibliotheekschool van Gent. Tijdens de opleiding heb ik een paar jaar interim-werk in de ruime BDI sector gedaan. Sinds eind 2009 werk ik als leeszaalmedewerker bij de Universiteit Antwerpen, meer specifiek in de bibliotheek Wiskunde-Informatica en in de Biomedische bibliotheek. Hierdoor kan ik in mijn werk mijn beide passies combineren."
Maarten D'hamers
Isabelle De Gauquier:
"Sociaal-cultureel werker en laatstejaarsstudent GBDI met een zwak voor leesplezier, leesbevordering, babyboekjes, kinder- en jeugdliteratuur. Anderhalf jaar ervaring in de openbare bibliotheek van Beveren."
Dries De Mesel
Ben Eylenbosch:
"Germanist van opleiding en boekenwurm uit passie. Na een vijftal jaar in het onderwijs (secundair en Deeltijds Kunst Onderwijs) heb ik me dan op de bibliotheeksector gestort. Ik werk nu ruim 4 jaar in de BDI sector en ik moet zeggen dat het bibliotheekwezen me langzaamaan onder de huid is gekropen. Sinds oktober 2006 ben ik deeltijds bibliothecaris in de Bib van Gooik. In september 2007 ben ik dan begonnen met mijn graduaatsopleiding aan de Bibliotheekschool van Gent. Naarmate de evoluties en de digitale revoluties vorderden in de BDI sector ben ik me meer en meer gaan toeleggen op het hele web 2.0 verhaal, en zo ben ik geëvolueerd naar een parttime web 2.0 mentor en tutor. Ik probeer dan ook alle laatste nieuwe evoluties op de voet te volgen en in de mate van het mogelijke meteen toe te passen in het werkveld. Maar naast al dit digitale geweld ben ik ook een toegewijd lezer van alles wat Engelse literatuur is en een fervent kijker van de beter film en tv-serie."
Heidi Galloo:
"Van opleiding ben ik gegradueerde in de orthopedagogie. Ik ben een aantal jaren geleden begonnen met de initiatie-opleiding uit interesse. Daar het me zeer goed beviel, ben ik overgestapt naar het graduaat. Op hetzelfde moment ben ik ook begonnen met de initiatieopleiding archiefkunde. Dit was een volledig nieuw terrein voor mij, maar boeide en boeit me enorm. Ik ben niet professioneel werkzaam in de bibliotheeksector, maar werk wel al sedert een tweetal jaar als vrijwilliger in het archief en de OB van Oostende. In die bib ben ik vooral bezig met het historisch fonds Ostendiana. Daarnaast ben ik ook sedert een aantal jaar nominatielezer van KJV en begeleidster van een KJV-leesgroepje."
Paul Kellens
Sara Kockaerts:
Mariann Naessens:
"In een vorig leven was ik historica en vertoefde ik in het gezelschap van middeleeuwse prostituees, hoerenlopers en sodomieten. Nu heb ik gekozen voor een minder flamboyante omgeving (alhoewel) en combineer ik mijn opleiding in de Bibliotheekschool met een halftijdse job in de openbare bibliotheek van Sint-Martens-Latem."
Patrick Pede:
"Het bibliotheekwezen lokte me vanwege de rust en eenvoud die bibliotheken uitstralen. Ondertussen weet ik beter, en gelukkig maar. De BDI trekt me aan en houdt me vast. Serendipity alom. Na mijn opleiding Wijsbegeerte studeerde ik nog wat godsdienstwetenschappen, volgde een opleiding tot pastoraal werker en combineerde dat met een job in de jongerenpastoraal. Tot ik zocht naar wat anders. In het bibliotheekwezen vond ik mijn nieuwe roeping. Sinds februari werk ik als deskundig medewerker in de openbare bibliotheek van Puurs. Daarnaast werk ik freelance mee aan allerhande projecten in de sector. Ik hou van beleid en management, krijg een kick van informatiebemiddeling en heb een zwak voor web2.0. In vlagen verslind ik boeken, maar ook een spelletje Kolonisten van Catan of een Wii-game kan me bekoren. Daarnaast ben ik secretaris van LETS Vlaanderen en voorzitter van LETS Sint-Niklaas. Het verhaal van LETSende bibliotheken zie ik alvast zitten, maar dat is toekomstmuziek..."
Eva Simon (docent):
"Het idee van de Vlaamse Bib Web Awards ontstond in april. Was het de ontluikende lente? Feit was dat ik zin had in het opzetten van een groot evenement en dat ik eens iets anders wou proberen binnen de module Netwerk- en systeembeheer (semester 7 van het graduaat). Samen met cursisten de online aanwezigheid van de Vlaamse BDI-sector bekijken/evalueren, met als einddoel een feest, leek me een leerrijk en spannend gegeven. Het is ook een manier om mijn nakende jubileum (10 jaar docent aan de Gentse Bibliotheekschool) te vieren."
Elke Van Opstal:
"Ik ben van de jongere generatie die hier les volgt (27 jaar) en woon ver van Gent en de Bibliotheekschool: in Muizen. Na verschillende watertjes doorzwommen te hebben (ik behaalde een Kandidatuur in de Wiskunde en werkte bij IKEA) kwam ik in het bibliotheekwereldje terecht. Ik heb zowat de helft van de BDI-graduaatsopleiding afgelegd en volg dit semester geheel toevallig dit vak. - Joepie, ik heb de kans dit live mee te maken! Ik ben een student die niet het reguliere traject doorloopt; combineer steeds zoveel mogelijk lessen met mijn job die nog niet in een stabiele situatie verkeert. Om alles ineen gepuzzeld te krijgen heb ik zelfs al een uitstapje naar de bibliotheekschool in Antwerpen gemaakt. Maar uiteindelijk zal ik het einde van de rit wel halen. Het is ook boeiend om zo een ruimere kijk te krijgen op de mensen uit de sector. O ja, ik werk dus in de openbare bib, al drie jaar. Momenteel in die van de gemeente Putte (bij Mechelen). We zijn ook recent verhuisd maar zonder flash mob. Daarvoor heb ik tegelijkertijd in Wemmel en Vilvoorde gestaan. Het liefste ben ik bezig met de jeugdafdeling. En over web 2.0 gesproken: op mijn werk in de bib is dat nog steeds een ver-van-mijn-bed-show, but we survive."
Daisy Van Rompaey:
"Ambtenaar bij FOD WASO. In 1987 zeg ik de overheid voor zeven jaar vaarwel en richt een opleidingsinstituut op, gespecialiseerd in tele- en datacommunicatie. Sinds 1995 werk ik voor de inspectiediensten bij FOD WASO. Het wordt een lange zwerftocht doorheen de vele diensten bij de overheid, tot ik drie jaar geleden terecht kom in de leeszaal van de Centrale bibliotheek FOD WASO te Brussel. Vermits er geen personeel opgeleid is in bibliotheekwezen, wordt mij gevraagd om de opleiding Graduaat te volgen in Gent."
Ik vraag mij af hoe "expert" de experts hierna nog kunnen zijn ! Nu nog blijer met de nominatie.
BeantwoordenVerwijderenBen een ietsiepietsie jaloers dat ik deze module vorig semester al volgde. 't Is echt een schitterend initiatief, waar de ganse sector wel bij vaart! Nog van da!
BeantwoordenVerwijderen@Bib Ieper: expert, experter, expertst, blij, blijer, blijst. Ook het geëxperteerde nomineren was een blije gebeurtenis!
BeantwoordenVerwijderen@Melissa: zo gaat dat met ideeën, die krijg je plots en kun je dus niet semesters van tevoren aankondigen ;-) Merci voor het compliment.
Succes met de evaluaties en veel feest-plezier nadien!
BeantwoordenVerwijderenNiet alleen baanbrekend. Ook inventariserend (wat bestaat er in Vlaanderen?), inspirerend (waarom zouden we dat ook niet doen?) en vooral intrigerend (waarom zijn we daar niet vroeger opgekomen?). Leuk ook om zoveel studentjes aan de slag te zien. Als ze dan al eens wat achterzitten met hun taken, weet ik tenminste hoe dat komt...
BeantwoordenVerwijderen@Jana: je LinkedIn zegt me dat je in HOB werkt? Wie weet kom je bij de genodigde winnaars terecht en kun je mee komen feesten?
BeantwoordenVerwijderen@Denis: bedankt, collega, voor de fijne woorden!