De publieksstemming is gesloten!
vrijdag 29 oktober 2010

Voor slechtziende stemmers: wijziging stemsite

Niet lang na het lanceren van de stemsite kregen we een vriendelijke mail van Luisterpunt bibliotheek. Ik citeer een stukje:

"Het grootste deel van onze lezers zijn blinden en slechtzienden, en zij kunnen blijkbaar niet stemmen. Mijn collega's hebben het net geprobeerd, en blijkbaar zijn de aankruisvakjes niet zichtbaar voor blinden (ondanks spraaksoftware en brailleleesregel)."

Dat is iets waar ik bij het opzetten van de stemsite geen rekening mee gehouden had. Na enkele toepassingen te hebben bekeken (SurveyMonkey, Wufoo, ...) viel de keuze op (grote naam) Zoomerang, in de eerste plaats omdat zij voor een redelijk geprijsde Pro account geen quota hanteren.

Omdat ik zelf de achterliggende (X)HTML code niet kan bewerken (Zoomerang is WYSIWYG), legde ik de vraag van Luisterpunt bibliotheek voor aan de 'support' en kreeg volgende reactie:

"Presently, Zoomerang does not support specific assistive technologies such as screen readers, braille displays, large font options, or voice browsers.
We are constantly updating our application to include new features and will include this in our list of requested enhancements for our Product Management team to review."

Blinde stemmers moeten we dus teleurstellen. Voor de slechtziende stemmers kunnen we wel iets doen. Als we de categorie Doelgroepen bovenaan plaatsen (daarbinnen ordent het systeem de sites willekeurig), wordt de te doorlopen lijst een stuk korter en is Luisterpunt een stuk sneller zichtbaar.

Dat we daarvoor onze logische volgorde moeten doorbreken en als u daardoor eventueel de verwijzing naar uw categorie moet aanpassen (Biblioblogs is niet langer de eerste categorie), dan nemen we dat er graag bij.

Meteen ook een tip en aandachtspunt voor iedereen die formulieren of surveys opzet.

Eva

1 opmerking: