De publieksstemming is gesloten!
donderdag 28 oktober 2010

Bibliotheekblogs: de nominees

Stem nu voor je favoriete bibliotheekblog via http://www.zoomerang.com/Survey/WEB22BB9G287ZP

Openbare Bibliotheek Kortrijk

Deze bibliotheekblog is op een gestructureerde manier opgebouwd en ook de variatie in middelen om de berichten te brengen is iets wat bijdraagt aan de aantrekkelijkheid. De categorieënlijst in de rechterkolom is overzichtelijk gehouden en er is een duidelijke verwijzing naar de zoekfunctie. Recente berichten én reacties worden nog eens aangehaald. Er kan geabonneerd worden via RSS en e-mail. Ook zijn er in deze kolom allerhande links terug te vinden onder de titels: Kortrijkse links, handige links, informatief, bib blogs. Ook verwijzingen naar o.a. Bibmuziek, bib TV, LibraryThing zijn hier terug te vinden.

Openbare Bibliotheek Maaseik

Dit is een actieve blog waar er op een zeer gevarieerde manier aan berichtgeving wordt gedaan ( foto's, filmpjes, ...). De berichten zijn voorzien van verschillende links en tags. Deze laatste zijn terug te vinden in een duidelijk gestructureerde onderwerpenlijst. Ook is er de mogelijkheid om je te abonneren op de berichten én reacties via RSS en e-mail. Een extraatje zijn de links naar andere bibliotheekblogs met vermelding van de tijd die verstreken is sinds de laatste aanpassing.

Openbare Bibliotheek Lommel

Via een duidelijke link onder “heet van de naald“ op de eerste pagina van de bibliotheekwebsite kom je terecht op deze blog. De blog oogt aantrekkelijk door het gebruik van foto's, filmpjes, ... en is voorzien van voldoende links. Er is een woordenwolk die aangevuld wordt met een uitgebreide categorieënlijst. Een leuk extraatje: gebruikers worden aangemoedigd om zelf actief aan de blog mee te werken. De informatie daaromtrent wordt duidelijk omschreven.

Openbare Bibliotheek Londerzeel

Dit is een uitgebreide blog, ruim voorzien van foto's, filmpjes, podcasts, ... Op deze manier worden de activiteiten mooi in de verf gezet. De labels die aan de berichten gegeven zijn, zijn terug te vinden in een overzichtelijke labelcloud. Er is ook de mogelijkheid om je te abonneren op de blog via RSS-feeds en e-mail. Het is zelfs mogelijk om je te abonneren op een bepaald aspect van de blog: film, jeugd, ...

Centrale Bibliotheek K.U.Leuven

Dit is een interessante blog voor de studenten van de universiteit. Naast algemene informatie over activiteiten zijn de berichten ook bedoeld om praktische info te verstrekken aan de studenten. Door de sobere opmaak blijft deze blog zeer overzichtelijk. De categorieënlijst is duidelijk en de laatste berichten worden nog eens vermeld in de rechterkolom. Er is de mogelijkheid om je te abonneren op de berichten en reacties via RSS-feeds. Ook is er een link "bibliotheken" waardoor je terecht komt bij de bibliotheken van de verschillende faculteiten.

Openbare Bibliotheek Brugge

De bibliotheekblog van OB Brugge is een overzichtelijke blog die gebruik maakt van meerdere kanalen om te informeren over de activiteiten, gebeurtenissen, uitgaven, ... van de bib. Zowel in de berichten zelf als in de reacties zijn duidelijke links terug te vinden. Er is een beperkte, maar duidelijke trefwoordenwolk. Ook is er de mogelijkheid om door te klikken naar de laatste reacties en kun je je abonneren op de blog via RSS.
De laatste berichten worden in paginavorm gepresenteerd op CABRIO, de online catalogus van de bib. Deze berichten zijn aangepast aan de doelgroep/deelcollectie waartoe ze behoren en kunnen geraadpleegd worden door één van de tabbladen aan te klikken. Vanuit elk tabblad kan er doorgeklikt worden naar de blog zelf.

BYB (Hogeschool Gent)

Dit is een informatieve en bruikbare blog voor de studenten en het personeel van Hogeschool Gent. Naast het aanbieden van gevarieerd nieuws, aanwinstenlijsten, ... biedt het veel praktische tips voor studenten en personeel. Naast een labelcloud is er ook een zoekfunctie aanwezig. Bovendien kun je je via RSS-feeds abonneren op zowel de berichten als de reacties.

Openbare Bibliotheek Ieper

Dit is een actieve blog met een strakke lay-out. Je wordt onmiddellijk aangetrokken door de banner en door het gebruik van de vele foto’s. In de rechterbalk staat al de nodige informatie: openingsuren, Facebook, catalogi, bibagenda, muziek van iTunes en links naar andere websites.

Maurits Sabbebibliotheek

De berichten op deze blog worden zowel in het Nederlands als in het Engels gebracht aangezien ze aan de faculteit Godgeleerdheid (K.U.Leuven) ook internationale studenten opleiden. Naast berichten over tentoonstellingen, verbouwingen, e.d. wordt er ook gebruik gemaakt van de blog om praktische info aan te bieden aan de studenten. Aan de rechterzijde bevindt zich een labelwolk en een categorieënlijst, worden populaire berichten extra in de verf gezet, zijn er links naar e-sources en interessante sites. Tevens is er de mogelijkheid om je te abonneren op zowel de berichten als de reacties via RSS-feeds.

MGAS (Campusbibliotheek Biomedische Wetenschappen)

Naast het aanbieden van actueel nieuws op biomedisch vlak is deze blog vooral een middel om studenten praktische informatie mee te delen. In de rechterkolom is er een onderwerpencloud en tevens wordt er verwezen naar de recentste berichten. Daar is ook een link terug te vinden naar de Engelse versie van de blog. Er is een mogelijkheid om berichten en reacties te ontvangen via RSS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten