De publieksstemming is gesloten!
zaterdag 23 oktober 2010

Biblioblogs: de nominees

Wat zijn biblioblogs? Het zijn weblogs geschreven door mensen die in de BDI-sector werkzaam zijn. Biblioblogs gaan (onder meer) over bibliotheek-, documentatie- en informatiekunde en de ontwikkelingen in de sector.

Stem nu voor je favoriete biblioblog via http://www.zoomerang.com/Survey/WEB22BB9G287ZP

Bibliotheekr.org (Johan Mijs)
Als teamleider publiekstoepassingen bij Bibnet zit Johan Mijs bij de bron van bibliotheken in een digitale omgeving. Informatie uit goede bron dus. Zijn weblog over bibliotheken, media en technologie straalt van eenvoud. Hij legt ook veel links wat zijn blog een ideale plaats maakt om te ontdekken. Gezien zijn beroepsactiviteiten is het niet verwonderlijk dat zijn posts ook verschijnen op het kenniskantoor.bibliotheek.be. Lezers laten niet na gebruik te maken van de interactiemogelijkheid, wat deze blog maakt tot een echte web2.0-toepassing.


Netologie (Stefaan Froyman)
Met een blog getiteld ‘Netologie - Informatie over digitale bronnen, web 2.0 en bibliotheek 2.0’ mag deze blogger zeker niet bij de genomineerden ontbreken. Stefaan Froyman is de blogger van dienst. Hij is projectmanager bij Winob, het West-Vlaams Informatienetwerk van Openbare Bibliotheken en onder meer verantwoordelijk voor het Provinciaal Bibliotheek Systeem. Gedecentraliseerd Bibliotheekwerk en Netwerking zijn zijn dada. Hij studeerde af in de Bibliotheekschool van Gent met een eindwerk over RFID wat nauw verband houdt met de Provinciale ondersteuning op dit terrein. Hij specialiseert zich daarnaast ook in Web 2.0 applicaties, digitale databanken, beeldcultuur voor jongeren, games en stripverhalen. En daarover blogt hij. Ook zijn links zijn de moeite waard.


BiB IDee (Ilse Depré)
Ilse Depré is verantwoordelijk voor lokale praktijkontwikkeling en communicatie bij Bibnet. Haar blogspot staat helemaal in het teken van de BDI-sector. Ontstaan vanuit een testdrang om deze service van Google uit te proberen, slaagt ze erin haar missie van een bib 2.0 gerelateerde blog waar te maken.


every day i am a librarian.be (Patrick Van Houcke)
Een web2.0-duizendpoot met daarnaast nog wat andere bezigheden: coördinator van het Brussels Netwerk Openbare Bibliotheken (BruNO), lid van de redactieraad van Bibliotheek- & archiefgids (VVBAD) en docent in de Initiatie Bibliotheek-, Documentatie- en Informatiekunde (BDI) aan het CVO Brussel waar hij de module Bibliotheekautomatisering geeft. Deze man volgt de ontwikkelingen in de BDI-sector op de voet. Door de hashtag #kenniskantoor verschijnen zijn blogposts ook tussen de blogberichten van kenniskantoor.bibliotheek.be. Hij maakt zijn uitgangspunt daadwerkelijk tot levenswijze. 


Dwarskijker (Paul Wouters)
Een bibliothecaris met een mening, zo werd deze blogger al eens omschreven door een journalist. In zijn blog kan je kennis maken met zijn visie op de BDI-sector maar evengoed kan je er zijn persoonlijke reisverslagen lezen. Als 'dwarskijker' belicht hij de sector op een aparte wijze en je komt ook iets te weten over zijn persoonlijke besognes als bibliothecaris. Paul Wouters staat in het vak sinds 1986. Sedert 2001 is hij directeur van Bibliotheek Turnhout.


informatiebeheer.be (Jan Van Hee en Alexander Stierman)
Gebundelde kennis van twee zelfstandige informatieprofessionals.
Alexander Stierman heeft jarenlange praktijkervaring in verschillende bibliotheken en leidt als zelfstandig consultant diverse projecten die tot doel hebben een efficiënte webgebaseerde informatievoorziening te organiseren. Vooral de opensource-beweging en de mogelijkheden van virtuele werelden krijgen zijn bijzondere aandacht.
Ook Jan Van Hee heeft eerst in een openbare bibliotheek gewerkt  (Sint-Anneke in Antwerpen) voor hij als zelfstandige aan de slag ging. Nu biedt hij een globale ondersteuning in informatiemanagement en bibliotheekbeleid en is ook actief als docent aan de Bibliotheekschool van Gent.
Hun gezamenlijke blog biedt een mooi beeld van de actuele ontwikkelingen in de BDI-sector.Ze bloggen al sinds 2004 en zijn een constante waarde in het biblioblog-landschap.


occamsrazorlibrary (Occy MacMahon)
Een zeer aparte blog die genomineerd werd omwille van zijn uniciteit is de occamsrazorlibrary. Zeer veel boekbesprekingen én zelfs een tweedehands boekenwinkeltje. Daarnaast krijg je een uitzonderlijke mening over het reilen en zeilen in een openbare bibliotheek. Kritisch, spitant en er soms een tikkeltje over. De prozaïsche veelschrijver achter deze blog werkt in een openbare bibliotheek. In deze blog kan zijn alter ego Occy MacMahon helemaal zijn ei kwijt. Bovendien spreidt hij een mooi staaltje web2.0 ten toon. Mooie woordenwolken, een verrassende knop naar een ‘willekeurig bericht’ en nog veel meer. We laten de auteur zelf aan het woord: “de Occamsrazorlibrary is meer dan een boekenblog, het is een mode de vie!, een naast de snelweg gelegen pseudo-levensstijl vol bochten en doornen en ondoorwaadbaar gewaande zoetwaterbeekjes … vol kikkers, padden en ander sprookjesvolk … dat alles in kaart brengen en onder de knoet houden vergt tijd en organisatie en een dagelijkse dosis zelfrelativering …” Oordeel zelf.


The Flemish Librarian (Karolien Selhorst)
De Vlaamse bibliothecaris die afleiding zoekt in de bib2.0-wereld én voldoende interessants vindt. Zowel in de Nederlanden als internationaal. Ze blogt over congressen, workshops en andere boeiende zaken in de BDI-sector. Sinds deze zomer is ze stafmedewerker 'digitale bibliotheek' bij de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP). Haar vorige job in de openbare bibliotheek van Vlissingen (NL), gekend van het Delphi-project, had ook te maken met kennismanagement. Verder is ze zelfstandig consultant en heeft ze gepubliceerd in verschillende vakbladen. Ze is ook actief lid van IFLA. Alsof dat nog niet voldoende is, is ze tevens hoofdredacteur van het vaktijdschrift Digitale Bibliotheek. Een bezige bij met kennis van zaken en een hart voor de sector.


Bibliothecaris in blog (Laurent Meese)
Deze columnist, medewerker en lid van de redactieraad van Digitale Bibliotheek heeft een goede neus voor nieuwe ontwikkelingen in de sector. Hij is van vele markten thuis met zijn ervaringen in de openbare bibliotheek én ook in een museumbibliotheek. Momenteel is hij hoofd van de documentatiedienst van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en voorheen werkte hij bij de POB Astridbibliotheek in Oostende. Dat hij vele interesses heeft blijkt ook uit zijn veelzijdige blog. Naast bibliotheekgerelateerde items, blogt hij ook over andere activiteiten in zijn leven. Hij biedt ons een zeer afwisselende weblog. Deze drukbezochte blog heeft bovendien een heel aangename look-and-feel, een uitgebreide trefwoordenlijst en een goede zoekfunctie.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen