De publieksstemming is gesloten!




maandag 25 oktober 2010

Catalogi: de nominees

Dit is de catalogus van bibliotheek.be. Dankzij deze catalogus kan er gezocht worden in meer dan 4.000.000 beschrijvingen uit 80 openbare bibliotheken in Vlaanderen. Via Digileen is het mogelijk om wekelijks tot 100 tracks op je computer te beluisteren. De catalogus biedt ook gratis artikels uit de Mediargus persdatabank aan.
Ovinob (Provincie Oost-Vlaanderen)  
Ovinob (Oost-Vlaams InformatieNetwerk van Openbare Bibliotheken) is een catalogus die de beschrijvingen van openbare bibliotheken uit Oost-Vlaanderen bevat. Deze catalogus bevat heel wat 2.0-toepassingen: gebruikers kunnen hun waardering geven, lijstjes aanmaken, hun interesseprofiel opstellen, zich abonneren op RSS-feeds, …
ISIS (Provincie Antwerpen) 
Deze ISIS catalogus verzamelt beschrijvingen van openbare bibliotheken uit de provincie Antwerpen. Naast boeken en AVM materialen opzoeken, biedt de catalogus ook de mogelijkheid om filmtrailers te bekijken. Afleveringen van ‘Onder Cover’ en ‘Bladwijzer’ kunnen gebruikers (her)bekijken via een link naar YouTube. Dit is de nieuwe versie van de catalogus, die gelanceerd werd binnen het project 'bibportalen' van Bibnet. De Aquabrowser omgeving wordt er gecombineerd met een WordPress-installatie die toelaat om lokaal en bovenlokaal items in de kijker te plaatsen.
De openbare bibliotheek van Boutersem verzamelt in haar catalogus ‘lezerscommentaren’. Via RSS-feeds kunnen gebruikers zichzelf surf- en zoektijd besparen.
Op de startpagina van de catalogus van de openbare bibliotheek van Gent worden activiteiten aangekondigd (bv. de bibliotheekweek, een voorleesnamiddag, …). Er wordt ook gelinkt naar Literair Gent, de Facebook-pagina van de bibliotheek, … Gebruikers kunnen zoeken in 2 catalogi: de volledige catalogus en de jeugdcatalogus. In de jeugdcatalogus komen interessante links aan bod, bv. ‘Makkelijk lezen – Frans’.
CABRIO (Openbare Bibliotheek Brugge) 
Cabrio is de catalogus van de openbare bibliotheek van Brugge. Deze catalogus bevat heel wat leuke snufjes. Op een wereldkaart kunnen gebruikers een land of werelddeel aanklikken (bv. Oceanië) en vervolgens kunnen ze verfijnen (bv. Aboriginals, Cookeilanden, …). De bibliotheek speelt ook in op de media, op de startpagina kan er bijvoorbeeld doorgeklikt worden naar een overzicht van “The 100 Best Books of the Decade” uit The Times Online. 
Winob (Provincie West-Vlaanderen) 
Winob (West-Vlaams InformatieNetwerk van Openbare Bibliotheken) is een catalogus die de beschrijvingen van openbare bibliotheken uit West-Vlaanderen bevat. Sinds 1 oktober 2010 is er een volledig vernieuwde catalogus online beschikbaar. Bij elk record toont de catalogus in welke bibliotheek het materiaal aanwezig is. Is het niet aanwezig in de eigen bibliotheek, dan kan de gebruiker het aanvragen in een andere bibliotheek via IBL.
MeerCat (Universiteitsbibliotheek Gent) 
MeerCat is de overkoepelende bibliotheekcatalogus van de Universiteit Gent. Gebruikers kunnen zoeken in de collecties van alle bibliotheken en van alle faculteiten. Dankzij een onderdeel van deze catalogus, genaamd CatFich, kan er ook gezocht worden via (een scan van) de originele steekkaarten.
In de gemeenschappelijke catalogus van de federale bibliotheken kunnen de collecties van heel wat Federale Overheidsdiensten (FOD) en Federale Wetenschappelijke Instellingen (FWI) geraadpleegd worden. Dit gaat (o.a.) over het kunstpatrimonium, mobiliteit en vervoer, musea schone kunsten, het muziekinstrumentenmuseum, … Deze catalogus bevat dus zeer veelzijdige collecties.
CaGeWeb (Catalogus Gentse Wetenschappelijke Bibliotheken) is een catalogus die de collecties van een 20-tal wetenschappelijke bibliotheken uit Gent samenbrengt. In deze catalogus kun je zoeken in de collecties van o.a. het conservatorium van Gent, het Liberaal Archief en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Bij heel wat titelbeschrijvingen wordt gelinkt naar (een scan van) de originele steekkaarten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten