De publieksstemming is gesloten!




dinsdag 14 december 2010

Uitreiking Bib Web Awards: het verslag

Onderstaand verslag werd op 13 december ter plekke neergepend door Katrien Bonte.
Foto's en filmpjes volgen later.
“Nederland mag hier een voorbeeld aan nemen.”
Het is een feit:  de allereerste Vlaamse Bib Web Awards zijn uitgedeeld. Dit na een spannende strijd tussen net geen 100 genomineerden op de longlist, die resulteerde in een shortlist van 50 namen: tien categorieën met elk vijf kanshebbers.
We rolden de rode loper uit in de bibschool om deze vijftig zo prinselijk mogelijk te ontvangen voor de uitreiking van de Bib Web Awards. Verwachtingen en zenuwen waren hooggespannen, zowel van de short listers als van de organisatoren. Kelen werden geschraapt, teksten nog even geoefend. Bijna alle top vijf genomineerden meldden zich present, maar ook ander schoon (bib)volk werd verwacht én kwam! Ieder keek enthousiast en ongeduldig uit naar de uitreiking.  Geduld is echter een schone deugd en de zoete verwelkoming kon zelfs de meest gehaaste verleiden.
Rond 19u00 werd het toch stilaan tijd voor de officiële primeur in het Vlaamse bibliotheeklandschap. Zaalmeesters en meesteressen toonden de genodigden  hun zitjes en een eivolle aula luisterde hoe bezieler Eva Simon vertelde over de oorsprong van haar idee (haar “ei bevrucht door 4 cloaca’s”…) om deze Awards te organiseren. Met een stuk méér dan '23 Dingen' als inspiratiebron, zoals de Clickx Site Van Het Jaar, de Winob Awards én de laatstejaarsstudenten BDI die moeten leren ‘netwerken’, broedde ze het Web Award ei uit tot wat het uiteindelijk werd: een veelbesproken en gewaardeerd initiatief en motiverende schouderklop voor de sector op het web. De cijfers spreken boekdelen:  12.141 bezoeken aan de stemsite,  10532 pageviews op de blog, 230 fans op facebook, 103 followers op twitter, 1350 bezoeken op VSPW en 1001 reacties vanuit de sector! 
Ben Eylenbosch en Isabelle De Gauquier, het presentatorsduo dat de genodigden de avond door loodste, startten met de aankondiging van de speciale overkoepelende prijzen. De prijs van de bibliotheekschool - de winnaar die de meeste stemmen kreeg van de cursisten en de docent-  ging naar de twitter van librarianbe alias Patrick Vanhoucke. Directrice van CVO VSPW Gent Ann Machtelinckx overhandigde hem een oorkonde en een bon ter waarde van 250 euro voor een opleiding naar keuze binnen CVO VSPW Gent. Ann Machtelinckx: “Librarianbe is een echte Web 2.0 duizendpoot. Hij twittert aan een razendsnel tempo en heeft een hele schare volgers. Een andere genomineerde twitterde dat er maar één ware twitteraar in de sector is. Als je hem volgt, kom je aan een schat van informatie en leer je heel veel mensen kennen. Alleszins maakt hij op Twitter zijn levensmotto waar: "every day I am a librarian".” Een gelukkige Patrick Vanhoucke verkondigde dat hij de twittergedachte ‘what’s on your mind’ letterlijk neemt en vermoedt dat dit, samen met het feit dat hij meestal over de bibsector twittert, aan de basis ligt van deze prijs.
Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege - jawel zij was er in levende lijve, ongeveer rechtstreeks van de klimaattop in Cancun naar de bibschool gereisd - benadrukte hoe belangrijk het is dat bibliotheken gebruikmaken van het web, om ‘te zijn waar de gebruikers zijn’. “De bib is niet enkel meer de fysieke plek, de bib op het web is onontbeerlijk. Ik liet zelf contact opnemen om hier aanwezig te zijn, want dit zijn belangrijke ontwikkelingen in de sector. En ik voel het, door alle enthousiasme is het hier bijna even warm als in Cancun.”
Zij riep de afgevaardigde van Luisterpuntbibliotheek op het podium om hen de publieksprijs te overhandigen. Luisterpunt kreeg de meeste stemmen achter zijn naam op de publieke stemsite. Van de 5221 stemmers gaven er 664 een stem aan deze winnaar. De website van Luisterpunt werd genomineerd in de categorie ‘doelgroepen’ en staat voor een mooi verzorgde website met luisterfragmenten voor personen met een leesbeperking. De mensen van Luisterpunt kregen naast hun oorkonde een bon voor een teambuildingactiviteit naar keuze voor 250 €. Saskia Boets van Luisterpunt riep alle aanwezigen op om hun website toegankeijk en drempelvrij te maken, ook voor mensen met een beperking.
Laatste maar daarom niet minst speciale was de prijs van de vakjury. Drie aanwezige vakjuryleden Sofie Verhalle, Fran Bambust en Rob Coers mochten in hun naam en in die van de overige niet-aanwezige juryleden (Edwin Mijnsbergen, Gerard Bierens en Liesbeth Mantel) de mensen van Bib Kortrijk belonen voor hun blog. Sofie: “De blog die het meeste web 2.0. uitstraalt”. Fran: “de blog met belevingselementen en leuke extra’s verrijkt”.  Rob Coers: “Supertoffe blog, en algemeen over dit initiatief: Nederland mag hier een voorbeeld aan nemen!” Ook het team van Kortrijk, vertegenwoordigd door Jürgen Van Lerberghe, mocht naast het certificaat een teambuildingbon ter waarde van 250 € op zak steken.
Isabelle en Ben namen hun taak ter harte en naast hun vlotte babbels gooiden ze regelmatig een ferme streep  muziek de zaal in. De sfeer zat er  goed in toen ze overgingen tot het overlopen van de tien categorieën. Elke categorie was goed voor drie Awards:  brons, zilver en goud. Deze werden aangevuld met vouchers van Maarifa en pralines van Debailleul.
Een overzichtelijke lijst van alle genomineerden en winnaars per categorie is op deze blog terug te vinden, maar we willen u toch een paar feiten niet weerhouden...
De eerste gouden Award was voor “Occy”, met de blog occamsrazorlibrary in de categorie biblioblogs. Net nu Occy MacMahon zijn sociale zelfmoord aankondigt, valt dit alter ego pardoes in de gouden prijzen. Benieuwd of dit hem op andere gedachten brengt.
De andere gouden Awards gingen naar: OB Ieper (bibliotheekblogs), OB Halle (sociale netwerken: Facebook),  Jan Collet – OB Kalmthout (Twitter),  CABRIOOB Brugge (catalogi én multimedia), Bibliotheek.be (vakorganisaties/belangenverenigingen), Jeugdbib Wetteren (voor kinderen en/of jongeren), Start To Read – Bib Heist-op-den-Berg (voor doelgroepen) en OB Londerzeel (Netvibes, overige toepassingen).  Na het overlopen van alle categorieën mochten de gouden winnaars hun welverdiende Award met de nodige gelukwensen gaan ophalen op het podium.
Collegastudent Patrick Pede zat intussen duchtig te facebooken en twitteren over de uitslagen en kreeg van overal in Vlaanderen vrijwel onmiddellijk respons op de berichten: dit is bib 2.0. ten voeten uit.
Wij, de studenten graduaat BDI, én de staf vonden dat Eva zelf minstens een daverend applaus, een gemeend dankjewel en een extra presentje verdiende voor deze organisatie. We zijn content en vereerd dat we met haar aan dit (eerste) Bib Web Award verhaal mochten meeschrijven. Met een stevige Duck Sauce overgoten “Eva Simon” werd dit officiële deel dan ook muzikaal afgesloten.
Op de receptie achteraf enkel blije gezichten. Wie niet in de Awards viel, was toch tevreden met de nominatie en het feit dat de webinspanningen opgemerkt werden. Tussen een glas en een lekkere hap werden hartige en zoete woorden gesproken en nieuwe contacten gelegd of banden aangehaald. Onze reporters ter plaatse, Paul Kellens, Dries De Mesel, Dennis Baert en Ben Eylenbosch, trokken er met micro en camera op uit, op zoek naar reacties van prijsbeesten. Daar kregen ook de zilveren en bronzen winnaars hun Award toegestopt met de verdiende gelukwensen. Foto’s en filmfragmenten zullen weldra op deze blog terug te vinden zijn.
Even tussendoor misschien nog een extra Award in het leven roepen, voor de meest gestelde vraag van de avond…”en wanneer is de volgende keer?” …
De aangekondigde sneeuw bleef op aanvraag netjes haperen boven ‘het noorden’ zodat iedereen zonder zorgen terug huiswaarts kon. In verschillende bibliotheekomgevingen zal dezer dagen een mooi zichtbare plek uitgezocht worden om de verdiende trofee uit te stallen, en bij ons mag de rode loper weer in de kast tot…?

1 opmerking: